O festivalu

Omladinski festival u Subotici ima istorijski značaj, jer su na tom festivalu svoje prve muzičke korake napravili mnogi autori i izvođači koji su kasnije činili okosnicu jugoslovenske pop i rock scene.
Iz Subotice su na svoj zvezdani muzički put krenuli Zdenko Runjić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Ivica Percl, Dalibor Brun, Josipa Lisac, Bora Đorđević, i rock grupe kao što su Indexi, Lutajuća srca, Pekinška patka, Film, Piloti, Lačni Franz, KUD Idijoti, Majke, Laufer, Galija…
Prvi festival mladih kompozitora i izvođača “Omladina” (kako je glasio zvanični naziv) održan je davne 1961. godine, a bio je ostvarenje sna dvojice entuzijasta, Josipa-Čike Kovača i Aleksandra – Ace Jančikina, koji su uz pomoć Klare Bašić u okviru Omladinskog kulturno-umetničkog drustva “Mladost” organizovali festival za mlade i neafirmirane muzičare širom ondašnje Jugoslavije. U prvom trenutku niko na to nije obratio naročitu pažnju, ali su izuzetno talentovani mladi muzičari i tekstopisci iskoristili pruženu im šansu i ubrzo pokazali da po kvalitetu i idejama ni malo ne zaostaju za ondašnjim festivalima kao što su “Opatija”, “Beogradsko proleće” i drugi.

ISTORIJAT OMLADINSKOG FESTIVALA

Dolaskom u „Mladost“, 1959. godine Josip Kovač – Čika okupljao je oko sebe ogroman broj mladih muzičara. Želeći da napravi „nešto drugo“ u odnosu na festivale tog doba, pružio je šansu mladim muzičarima i pevačima osnivajući festival mladih kompozitora zabavnih melodija „OMLADINA“.

 

 

 

 

Prvi festival održan je 4. decembra 1961. godine. Izvedeno je devet kompozicija a pevače je pratio duvački i gudački orkestar kojima je dirigovao Kovač Josip – Čika. Festival je snimio radio Beograd. Prvu nagradu je dobio Kornelije Kovač, drugu Silvester Levai, treću studenti iz Sarajeva, nagrada publike pripala je Lajošu Kuariu iz Subotice, a najmlađi izvođač je bila šestogodišnja Eva Stražarković iz Subotice. Bio je to početak trajanja nadaleko čuvenog festivala „Omladina“.

 

Do 1968. godine OKUD je bio organizator festivala. Konkurisalo je 444 kompozicije još neafirmisanih kompozitora. Kornelije Kovač, Silvester Levai, Jovan Adamov, Zdenko Runjić, Zoran Rambosek, Ilija Genić, Bojan Adamić, Feldo Pomikalo, Vojislav Simić, Vojkan Borisavljević, Mihajlo Kovač, Gabor Lendjel i mnogi drugi. Pevači na festivalu su bili: Katarina Dorožmai, Marija Vuković, Marika Matijević, Neum Burnazov, Balaž Aranjoš, Svetozar Litavski, Teri Kovač, Stevan Nađ, duet Stevanov, Franjo Niderholzer, Borivoj Platiša, Antika Stipić, duo „M“, Zoran Rambosek, Stevan Zarić.

 

 

Na kasnijim festivalima pojavili su se pevači danas vrhunski umetnici, Neda Ukraden, Zafir Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Biserka Spevac, Vesna Ungar, Mirjana Bešinević, Zlatko Golubović, Kemal Monteno, Lave Dimitrov, Vjekoslav Jut, Žarko Dančuo, Daliborka Stojšić, Tamara i Nenad Pavlović, Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Dušan Prelević, Dalibor Brun, Maja Odžaklijevska, Vlada i Bajka, Đorđe Balašević, Bora Čorba i drugi.

Festival su pratila dva orkestra sastavljena isključivo od amatera.

Festival Omladina