• Festival Omladina 2012

  FESTIVAL OMLADINA 2012. nastupali su:   Red. Br. Naziv Kompozicije Kompozitor Tekstopisac Aranžman Izvođač 1. MODRICE LUKA MAJOR LUKA MAJOR LUKA MAJOR UVERTIRA 2. TI SI TU OGNJEN DRAGANIĆ ILIJA PETROVIĆ OGNJEN DRAGANIĆ TIME’S UP 3. THE MARRIAGE OF POWER AND MONEY SÓTI JULIANNA SÓTI JULIANNA SÓTI JULIANNA SÓTI JULIANNA & SIN SEEKAS 4. NISAM STVARAN ... »

 • Retrospektiva – 50 godina

  Retrospektivni koncert povodom 50 godina festivala „Omladina“ održan je u Hali sportova 10. decembra 2011. godine . Retrospektivnim koncertom, koji je, pred oko 3.000 ljubitelja dobre pesme, trajao više od tri sata, posle dve decenije mirovanja oživljen je duh jednog od najvećih muzičkih festivala bivše Jugoslavije na kome su nekada mladi i neafirmisani muzičari, a danas žive legende nekadašnje jugoslovenske muzičke scene, podsetili na sve ono što je ovaj festival svojevremeno značio. Uz izvanrednu ... »

 • Festival “Omladina” 1990

  Nagrada žirija: Deca loših muzičara Nagrada publike: Deca loših muzičara Nagrada novinara: Deca loših muzičara Nastupali su: Daleka obala (Split), Majke (Vinkovci), Royal Albert Hall (Skoplje), Budweiser ... »

 • Festival “Omladina” 1989

  Nagrada žirija: Torpedo (Sarajevo) Nagrada publike: Torpedo (Sarajevo) Nastupali su još: Arhangel (Skoplje), Obojeni program (Novi Sad), Super Nova (Skoplje), Nesalomivi ... »

 • Festival “Omladina” 1988

  Nagrada žirija: grupa Zijan (Djevdjelija) Nagrada publike: grupa Zijan (Djevdjelija) Među grupama kjoj su nastupale ove godine na festivali bile su: Del Arno Bend (Beograd), Laufer (Rijeka), Keith (Banja Luka), Idejni nemiri ... »

 • Festival “Omladina” 1987

  PROGRAM   „OMLADINA“   87 četvrtak, 21. maj 13,00  Otvaranje izložbe  YU muzičkog fanzina i  press materijala (Izložbeni prostor Gradske biblioteke) 14,00  Promocija knjige  "Sociologija roka" - Simone Frith (RU "Veljko Vlahović",  sala 22) 15,00  ROK SIMPOZIJUM   (RU "Veljko Vlahović", Amfiteatar) 19,30  PRVO POLUFINALNO VEČE (Hala sportova) Takmičarski  deo: INDUST BAG (Metlika) PLASTIC FACE (Lazarevac) KUD IDIJOTI  (Pula) HEAVY  COMPANY  (Jesenice) GRAD (Rijeka) Gosti ... »

 • Festival “Omladina” 1986

  Festival je preimenovan i novi zvanični naziv je Fesatival pop i rock muzike. Nagrada žirija: Bas dans - "Čovjek od kamena" / "Prašnjavo srce" (Banja Luka) Nagrada publike: Bas dans (Banja ... »

 • Festival “Omladina” 1985

  FESTIVAL OMLADINA 1985. Nagrada žirija: grupa Rock 'n' Feller (Ljubljana) Nagrada publike: Rock Street ... »

 • Festival “Omladina” 1984

  »BIĆE BOLJE, NEKO VIČE« 24-ti jugoslovenski Festival popularne muzike održan je od 17. do 20. maja i prošao je u znaku napora da ova manifestacija izađe iz organizacione i kadrovske krize u kojoj se našla poslednjih nekoliko godina »Omladina 84« počela je, u stvari, dočekom Štafete mladosti. Tu noć su mladići i devojke, mladi muzičari, glumci i pesnici, proveli u Gradskoj kući, gde su u programu nastupili i stvaraoci poetske reči. Stručni žiri bio je jednoglasan u dodeli nagrade Mateju ... »

 • Festival “Omladina” 1983

  NOVA SPOTICANJA 0 DINAR Dvadesettreći jugoslovenski festival „Omladina“ održan je od 19. do 21. maja. posle dosta godina ponovo u organizaciji »Doma kulture« i na njemu je izvedeno ukupno 36 kompozicija. Na rok večeri trijumfovaia je niška grupa »Kerber«. a drugo i treće mesto osvojili su sastavi »Ultimatum« iz Jesenica i »Tokmu taka« iz Kavadarca, dok su gledaoci u Hali sportova glasali za grupu »Paraduštri« iz Subotice. Na Festival mladih kompozitora te je godine stiglo dosta novih grupa i ... »

 • Festival “Omladina” 1982

  PRAZNIK MLADIH I SVEČANOST MUZIKE »Opet neki novi mladi«, »žiri radi javno«, »Druženje uz pesmu« ... samo su neki od naslova objavljenih u novinama po završetku »Omladine 82«. Moto Festivala, piše Veljko Krulčić u riječkom »Valu« je »pričati o sebi i o svijetu odraslih kako ga mladi vide, ali pričati kroz muziku i pjesmu«. Radi se. dakle, o prazniku pesme mladih, o okupljanju zaljubljenika muzike iz svih krajeva naše zamlje, o sklapanju novih prijateljstava, tim više što se Festival ... »

 • Festival “Omladina” 1981

  PONOVO NAGRADA ZA TEKST Grupa »Stidljiva ljubičica« odnosi te godine čak dve nagrade, obe druge, a jedna je od stručnog žirija, a druga od publike. Mladi muzičari izveli su na »Omladini 81« kompoziciju Zlatka Đurašina »Moj prijatelj ide u vojsku« i bili, u stvari, za nijansu slabiji od beogradske grupe „Petar i zli vuci“ koja je odnela prvu nagradu stručnog žirija izvodeći sopstvenu kompoziciju »Pogledaj u ogledalo«. Publika se odlučila za Milorada Nonina i »Uzalud te čekam« koju je izvela ... »

 • Festival “Omladina” 1980

  STIGLA SU I NAJVIŠA DRUŠTVENA PRIZNANJA Retrospektivom i pesmama o Titu obeležena je druga decenija „Omladine“ održana od 26. do 28. novembra. Te godine u Suboticu su došli oni koji su prve korake načinili baš na smotri mladih. Stevan Zarić, Bisera Veletanlić, Dalibor Brun, Ratko Kraljević, Kemal Monteno, Tomaž Domicelj, »Lutajuća srca«. Ivica Tomović, Verica Ristevska, Miladin Šobić, Sabri Fejhulahu, Jadranka Stojaković, »Leb i sol«, »Boomerang«, Jarmila Kozova, Srđan Marjanović i mnogi ... »

 • Festival “Omladina” 1979

  1979. JUGOSLOVENSKI TRETMAN To je i godina kada Festival prihvata i jednu novinu - sve ono što bude odabrano na „Omladini“ ravnopravno će učestvovati u nagrađivanju. Ranije to nije bio slučaj. Organizator je propustio pod pritiskom instrumentalista i rok muzičara. „Omladina 79“ održana u čast Dana mladosti i jubileja partije i SKOJ-a, imala je i svoj novitet u samoupravnom regulisanju njenog statusa. Pokrajinska konferencija SSOV pripremila je samoupravni sporazum koji su pored mladih potpisali i ... »

 • Festival “Omladina” 1978

  1978. »RAČUNAJTE NA NAS« HIMNA MLADOSTI Kao i prethodne i na »Omladini 78« na programu su večeri instrumentalne muzike, pesme posvećene Republici i konkursno veče. Tu su i pesnici, neodvojivi deo festivalskog programa koji 11. 12. i 13. maja u Hali sportova i Narodnom pozorištu upotpunjuju program. U programu rok muzike te godine našle su se grupe »Džambo džet« iz Zrenjanina. »Korak« iz Sarajeva. »Galija« iz Niša, »Atomsko sklonište« iz Pule i druge. Od instrumentalista ostali su zapaženi ... »

 • Festival “Omladina” 1977

  1977. U ZNAKU JUBILEJA Protekla je u obeležavanju Titovih i naših jubileja. Bio je to, u stvari, trostruki program. Pored pop-rock večeri i nastupa naših najpoznatijih grupa (»Leb i sol«, »Teška industrija«, »Sonori«, Drago Mlinarec i prijatelji, »Suncokret«, »Ign tup« itd.) i slobodnih formi, drugog dana festivala nastupilo je 16 izvođača na koncertu »Mladi pevaju Titu«. To veče otkrilo je nove mogućnosti kako stvaralaštva mladih, tako i koncepcijskog razvoja Festivala. Uspeh te večeri ... »

 • Festival “Omladina” 1976

  MUZIČKE GRUPE PREUZIMAJU PRIMAT Za festivalsko izvođenje, od 650 prispelih radova iz svih republika i pokrajina, kao i od naših radnika privremeno zaposlenih u inostranstvu, stručni žiri (Korać, Lisak, Dimitrov, Šimoković, Borota, Mirković) odabira 24 rada. U hali sportova, gde se okupilo preko 5000 gledalaca prvu nagradu odnosi kompozitor Jorda Velinov sa kompozicijom »Mojot son« ko ju je izvela »Grupa 53«. Grupa »ZIPP« iz Novog Sada i kompozitor Gabor Juhas osvajaju drugu nagradu stručnog žirija, ... »

 • Festival “Omladina” 1975

  NOVI ORGANIZATORI Ova godina biće upamćena i po tome što na njoj nije bilo pobeđenih i poraženih Kako pišu »Subotičke novine« od 23. V 1975. godine sve finalne kompozicije, a bile ih je 22 predstavljaju ujedno i najbolje, a najširi jugoslovenski auditorijum vreme nom će odabrati najbolje. Iste godine »Omladina« iz Doma kulture prelazi pod okrilje Doma omladine i pionira i sa novosadskom RTV ulazi u novo poglavlje ... »

 • Festival “Omladina” 1974

  AFIRMACIJA — PREKO SUBOTICE „Ako se neki Festival organizuje četrnaesti put, onda to znači da ima vrednosti koje nisu prolazne. U nizu muzičkih priredaba koje se održavaju u našoj zemlji subotički festival mladih kompozitora zabavnih melodija „Omladina 74" ima posebno mesto. U vreme kada se amaterizmu nije poklanjala baš velika pažnja. Subotica je sa velikom upornošću gajila ideju da mladim muzičarima treba pružiti šansu. Gotovo da nema poznatijeg pevača u zabavnoj muzici u poslednjih nekoliko ... »

 • Festival “Omladina” 1973

  I ŠTAFETA STIGLA NA FESTIVAL Učesnici sledećeg susreta raspevane mladosti zajedno sa omladinom Subotice 28. aprila 1973. ispratili su Štafetu mladosti, uputivši rođendanske čestitke drugu Titu. Za ovaj Festival prispelo je čak 522 kompozicije, više nego ikad ranije. Odabrane melodije pratio je Veliki zabavni orkestar Radio-televizije Beograd pod dirigentskom palicom jednog od osvedočenih prijatelja „Omladine“ Bojana Adamiča. Među nagrađenima, najviše aplauza i priznanja publike dobila je ... »

 • Festival “Omladina” 1972

      VIŠE OD MUZIČKE SMOTRE       Festival „Omladina 72“ počeo je ponoćnim koncertom 25. maja, te kolažom likovnog, muzičkog i literalnog stvaralaštva uz nastupe mladih slikara, pesnika i kompozitora iz Zvornika, Rabrova, Vršca, Beograda i Subotice. Prva nagrada žirija i publike pripala je grupi »Lutajuća srca« za kompoziciju »Još malo«. Pored ostalih, brojnih nagrada, tradicionalnu nagradu najmlađem kompozitoru dodelili su sedamnaestogodišnjem Svetozaru ... »

 • Festival “Omladina” 1971

  FESTIVAL SVE VIŠE JUGOSLOVENSKI Godine 1971. Festival je održan juna. a kompozitori 22 odabrane kompozicije bili su: Dragiša Gaborov, Duro Bakić, Nevena Mijat, Tomor Beriša, Blagoje Radojević, Ljubiša Lolić, Nikola Borota, Grigor Koprov, Tomaž Domicelj, Branko Grgić. Krešimir Neckov, Stevan Burka, Nenad Vilović. Miodrag Cokić, Bruno Đakoni, Husein Kazas, Branko Milinković, Jerko Šunja, Franco Squarcia, Radenka Mihić, Miša Marković i Baškim Šehu. Nagrađeni su Husein Kazas, Nikola Borota, ... »

 • Festival “Omladina” 1970

  DESET GODINA JUGOSLOVENSKE MUZIČKE SMOTRE Deseta, jubilarna „Omladina 70“, više nego ranijih godina, izvršila je svoju misiju. Okupila je izuzetno veliki broj nepoznatih imena. Pokazala je još jednom da su mladi svim srcem za nju, da u njoj vide šansu svojih muzičkih nastojanja. Među učesnicima su i Slobodan Samardžić, Kemal Monteno, Dženan Salković i Krunoslav Slabinac koji se javljaju kao kompozitori, pisci teksta i izvođači svojih ostvarenja. Jubilej je obeležen i učešćem stafih znanaca, ... »

 • Festival “Omladina” 1969

  PROLAZI ROMANTIČNO VREME Tim povodom »TV Novosti« pišu: »Romantično doba omladinskog festivala mladih kompozitora zabavnih melodija, izgleda da je zauvek prošlo. Iz zgrade Narodnog pozorišta prešli smo u Halu sportova pridruživši se znatno brojnijoj publici nego ranije. Izgubili smo one karanfile što su nam sa pozornice dobacivali kompozitori, jedini autori koji su na festivalima imali prednost nad pevačima. Ali, za izgubljeni šarm debitantskih nespretnosti dobili smo pažnju Radija i Televizije. Mora ... »

 • Festival “Omladina” 1968

  POSLEDNJI PUT U ORGANIZACIJI OKUD »MLADOST« Maja 1968. na Festivalu su nagrađeni kao najbolji interpretatori Tatjana Gros i Žarko Dančuo, a medu nagrađenim kompozitorima su Slave Dimitrov, Frane Perač, Lajoš Pongo, Dragan Zimonjić i Slobodan Stupar. Aranžmane je organizator poverio Korneliju Kovaču, Đorđu Novkoviću i mladima: Slave Dimitrovu i Vojkanu Borisavljeviću. Naredna „Omladina 69" priređena je u organizaciji Doma kulture i Radio Beograda, kojima je „štafetnu palicu“ predao dosadašnji ... »

 • Aleksandar Jančikin – Aca

  ALEKSANDAR JANČIKIN - ACA Jedan od osnivača festivala „OMLADINA“ rođen je u Kanjiži 12. jula 1919. godine. Od malih nogu je, bio je član Sokolskog društva, koje je bilo dobro organizovano te je pored fizičke aktivnosti –gimnastike, negovalo i kulturne aktivnosti: muzičku i dramsku sekciju. Aca je vremenom postao odličan gimnastičar, ali je isto tako učestvovao u nekim dramskim predstavama Dramske sekcije. Osim toga, bio je član narodnog i zabavnog orkestra. Starešine Sokola su u njemu videle ... »

 • Josip Kovač

  OTAC OMLADINSKOG FESTIVALA (1916 – 1995) Muzički pedagog, dirigent, instrumentalista i kompozitor Josip Kovač rodjen je u Subotici (Szabadka), u vreme Prvog svetskog rata, koji će označiti i pojavu jednog novog sveta izmenjenih granica i novih kulturnih vrednosti i umetničkih pravaca. Rodjen je u porodici duge učiteljske tradicije u više generacija. Ljubav prema muzici nasledio je od oca Kornela, uglednog subotičkog muzičkog pedagoga, dirigenta i horovodje. Završio je Srednju muzičku školu u rodnom ... »

 • Festival “Omladina” 1967

  FESTIVAL OMLADINA 1967 PRVI PUT PRED TV GLEDALIŠTEM Povodom „Omladine 67“ citiramo »Vjesnik u srijedu« od 24. maja: »Šest godina održava se u Subotici taj Festival, a tek ove godine u dvorani Narodnog pozorišta prvi put su se pojavile TV kamere. Bilo je to svojevrsno „kajanje" televizije, ali i potvrda da ne treba strahovati za sudbinu subotičkog Festivala, jer je već sada stao u red naših najboljih festivala zabavne muzike.« Ovoga puta prva nagrada je pripala Mihajlu Kovaču, druga Vojkanu ... »

 • Festival “Omladina” 1966

  OMLADINSKI FESTIVAL 1966 PEVAČI »ZASENJUJU« KOMPOZITORE Na šestom festivalu izvedeno je 18 kompozicija jedanaestorice autora. Nastupio je 21 vokalni solist. Veliki broj pevača već je ranije učestvovao na »Omladinama«, a neki se javljaju po prvi put. To su: Ivana Nikolić, Mirjana Beširević, Radoslav Rukavina, Zlatko Golubović, Biserka Spevec, Mirjana Mumelaš, Igor Jakac, Vjekoslav Jut, Dragan Jović, Mihajlo Dimitrijević, Blaga Petreska, Stevan Zarić, Mahir Paloš, Kemal Monteno, Vinko Ivanović, ... »

 • Festival “Omladina” 1965

  OMLADINSKI FESTIVAL 1965 (maj) MLADOST U NAJLEPŠEM IZDANJU Kao i prethodnih godina interes publike je na strani ove manifestacije mladih, a stručnjaci sa pažnjom vrednuju ostvarenja mladih. Među članovima žirija ove i prethodnih godina, nalaze se poznati autoriteti kao na primer: Bojan Adamič, Vojislav Simić, Aleksandar Korać, poznati kompozitori i dirigenti. Miroslav Antić, književnik, autor proslavljenog „Plavog čuperka“ i druge ličnosti. Organizaciji Festivala pridružuju se redakcije listova ... »

 • Festival “Omladina” 1964

  FESTIVAL OMLADINA 1964 14 - 16. maj NASTUPAJU BUDUĆE ZVEZDE JUGOSLOVENSKE ESTRADE Među nagrađenima je i šesnaestogodišnja učenica Biserka Spevec, kao najbolji mladi interpretator. Kao izvođači odabranih melodija javljaju se, kasnije popularna imena: Bisera Veietanlić, Zafir Hadžimanov i drugi. Zanimljivo je da su publika i stručni žiri dali svoj glas za istu melodiju: „Sećanje na susret“. Na sledećem, petom festivalu, učestvovalo je preko dve stotine stvaralaca iz cele zemlje. Među ... »

 • Festival “Omladina” 1963

  OMLADINSKI FESTIVAL 1963. (13 – 15. septembar) JUGOSLAVIJA STIGLA U SUBOTICU „Omladina 63“ najavljena je 12. septembra (Večernje novosti): »Muzički festival u Subotici postao jugoslovenska manifestacija«. Od prispelih 224 kompozicije izvedeno je 16 pred prepunim gledalištem Narodnog pozorišta. Posebnu pažnju publike, pored uspelih melodija, pobudila je grupa mladih ljudi koji su u dva velika orkestra OKUD „Mladost“ više nego korektno sarađivali sa vokalnim solistima. Kako su ovih pedesetak ... »

 • Festival “Omladina” 1962

  FESTIVAL »OD ULICE DO POZORNICE« Sve u svemu, uspeh je bio očigledan pa su pogledi već usmereni ka trećem susretu mladih kompozitora. Istovremeno »Subotičke novine« konstatuju: »Ne podržavati Suboticu, već zajedno sa Suboticom podržavati ideju o Jugoslovenskom festivalu mladih kompozitora zabavnih melodija.« Komplimenti Festivalu su brojni. Primera radi, Vojislav Simić, prvi čovek jugoslovenskog džeza i zabavne muzike je rekao: »Subotica nije Opatija, mada neke kompozicije koje smo u dva dana čuli ... »

 • Festival “Omladina” 1961

  FESTIVAL JE ROĐEN Ideja zasnivaja festivala mladih kompozitora zabavnih melodija pod nazivom »Omladina« rođena je u krugu Omladinskog kulturno-umetničkog društva »Mladost« u Subotici. Raspisan je konkurs na koji je stiglo preko stotinu kompozicija iz skoro svih krajeva naše zemlje. Na kraju, odabrano je i izvedeno devet. Izvođači su bili duvački i gudački zabavni orkestar OKUD »Mladost« pod upravom Josipa Kovača, a vokalni interpretatori su bili takođe mladi članovi pomenutog društva FESTIVAL ... »

Festival Omladina